Amstelveen krijgt een openlucht museum. De bijzondere geschiedenis van deze forensenstad, onder de rook van Amsterdam, is nauwelijks bekend. Om het historisch besef te vergroten heeft Daniël Metz het project 'Historische Routes Amstelveen' gelanceerd.
In opdracht van de gemeente Amsterdam is een verkenning uitgevoerd voor een toekomstig nationaal museum Nederlandse trans-Atlantische slavernijverleden.
Drie hoofdstukken uit dit prachtige boek over de diamantbewerkersbond zijn geschreven door Daniël Metz.
In het Joods Historisch Museum is van 27 september 2019 t/m 1 maart 2020 de tentoonstelling Amsterdam Diamantstad te zien. Daniël Metz heeft daar een belangrijke bijdrage aan geleverd.
In opdracht van de Hollandsche Schouwburg heeft Beltsazar meegewerkt aan de ontwikkeling van een scholenproject over de Jodenvervolging in de Transvaalbuurt.
In opdracht van het Amsterdam Toerisme & Congres Bureau (ATCB) heeft Daniël Metz, onder auspiciën van het Joods Historisch Museum, 29 teksten geschreven voor Amsterdamse panden met een Joodse geschiedenis.
Historisch advies bij het maken van de educatieve strip 'Nieuwe Vrienden' van de Anne Frank Stichting.
De Nieuwe Achtergracht vormde gedurende ruim 100 jaar het hart van de Amsterdamse diamantindustrie. Hier werd geslepen, gezaagd, gehandeld en gestreden voor de rechten van arbeiders.
Innovatief museumconcept waarbij de buurt centraal staat en activiteiten voornamelijk plaatsvinden in de openbare ruimte.
24 grote en kleine videokunstwerken van internationale hedendaagse kunstenaars in de straten van de Amsterdamse Transvaalbuurt. Van grote projecties op gevels tot intieme vertoningen in woningen en binnentuinen.
Een boek, een foto, een armband, een keppeltje en een bijbel. Tien heel normale objecten vormen de collectie van een ontroerende tentoonstelling in het hart van een volksbuurt.
Thematische tentoonstellingspanelen in de openbare ruimte op acht locaties in de Transvaalbuurt.
Met behulp van een audiotour zijn 18 literaire fragmenten te horen van schrijvers uit de Transvaalbuurt, onder wie Nescio, Herman Heijermans, Theo Thijssen, Jacques Presser, Ben Sajet, Maarten Spanjer en Oek de Jong.
Inventarisatie van gedenkstenen in Amsterdam.
Succesvolle lobby voor het behoud van de oudste diamantslijperij van Amsterdam.
Overzicht van gepubliceerde boeken en artikelen in boeken.
Overzicht van gepubliceerde artikelen en lemmata.
Overzicht van ongepubliceerde onderzoeksverslagen.
Kort voor 1600 vonden Joodse kooplieden hun weg naar Amsterdam. De eerste synagogen langs de Houtgracht hebben beroemdheden voortgebracht als de wijsgeer Spinoza en de rabbijn en boekdrukker Menasseh ben Israël.
In 1796 is in Nederland de burgerlijke gelijkstelling ingevoerd. Een Joods Patriottische beweging zorgde daarna voor veel beroering binnen de Joodse gemeenschap.
De Transvaalbuurt is in 1903 ontworpen door architect H.P. Berlage. De buurt had een sterk Joods karakter en werd dan ook de 'Tweede Jodenbuurt' van Amsterdam genoemd.
Gedurende 400 jaar gold Amsterdam als dé diamantstad van de wereld. Joodse vluchtelingen uit Portugal brachten de kennis en het handelsnetwerk met zich mee. Rond 1900 telde Amsterdam tientallen fabrieken met meer dan 10.000 arbeiders.
Om te ontkomen aan de Spaanse inquisitie vluchten veel Joden naar afgelegen koloniën in de Nieuwe Wereld. De Republiek der Verenigde Nederlanden vervulde daarbij een cruciale rol als bruggenhoofd en als promotor van religieuze tolerantie.
De conjunctuurgevoelige diamantindustrie heeft periodes van grote bloei gekend die steevast gevolgd werden door dramatisch verval. Het is dan ook niet verrassend dat vanuit deze industrie de eerste grote vakbond is ontstaan.
De Weesperbuurt telt tientallen overblijfselen van de eens zo omvangrijke Amsterdamse diamantindustrie. De ontwikkeling van huisnijverheid naar grootschalige op stoom, en later op elektriciteit aangedreven fabrieken is nog duidelijk in het staartbeeld terug te zien.
Amsterdam kent honderden monumenten die verwijzen naar de oorlogstijd. Ze vertellen allemaal een eigen verhaal over de oprichters, motieven en over de tijdgeest.
De Jodenbuurt rondom het Waterlooplein is gedurende verschillende perioden ingrijpend veranderd: sanering in de jaren '20 en '30, de kaalslag van de Tweede Wereldoorlog en de Stadsvernieuwing van de jaren '80.
Een groot deel van zijn leven woonde en werkte Rembrandt in het hart van de Amsterdamse Jodenbuurt. Volgens de overlevering had hij goed contact met zijn Joodse buurtgenoten.
10 generaties van de uit Perzië afkomstige familie Shushan/ Sousa/ Soesan brengen de joodse geschiedenis van Amsterdam op een heel persoonlijke manier tot leven.