In de media

Documentaire Ben Sajet

Ben Sajet als u wilt dat het geen sprookje is.

In april 2016 werkte Daniël Metz mee aan een documentaire over de huisarts en politicus Ben Sajet. Sajet had zijn eerste praktijk in de Amsterdamse Transvaalbuurt, die toen nog in aanbouw was. De medische wetenschap stelde volgens Sajet niet veel voor. 'Je kon de mensen hoogstens goede voeding voorschrijven. Maar daar hadden ze vaak geen geld voor', schrijft Sajet in zijn memoires.

Ga naar Documentaire Ben Sajet

Onderzoek Retiefstraat

De geschiedenis van haar woning in de Retiefstraat inspireerde fotograaf Annegien Haselager om verder onderzoek te doen naar de vroegere joodse bewoners van deze straat. Samen met Ruth de Liever heeft zij een project opgezet dat moet resulteren in een fotoboek gebaseerd op de verzamelde verhalen. In het tijdschrift Benjamin is in 2016 verslag gedaan van een ontmoeting waarbij 'buurthistoricus' Daniël Metz is aangeschoven. De Benjamin met het artikel is hier te downloaden.

Lancering literaire app

Artikel 'Literair Transvaal' op de website Oost Online - 9 juli 2015

Begin juli 2015 werd in de Transvaalbuurt de audio-app 'Literair Transvaal' gelanceerd. Deze app bevat 18 fragmenten van boeken geschreven in of over de Transvaalbuurt. Bekende namen zijn Nescio, Herman Heijermans, Ben Sajet, Jacques Presser, Maarten Spanjer en Oek de Jong. Weinig mensen weten dat leraar en schrijver Theo Thijssen zijn bekendste werken, als Kees de Jonge en De Gelukkige Klas, hier heeft geschreven.
Bij de feestelijke lancering  in de Krugerkamer zijn zeker 50 toehoorders aanwezig. Onder hen enkele van de schrijvers die in de app zijn opgenomen: Marja Vuijsje, Carina Smit en de weduwe van Ab Caranasa zijn. Ook schrijver Maurice Ferares is aanwezig. Inmiddels de 93 gepasseerd, vertelt hij vol gloed over zijn jeugd in de Transvaalbuurt, wat toen nog een bruisende joods leven kende. De toehoorders hangen aan zijn lippen.
Na de lancering en de indringende verhalen, neemt Daniël Metz, samensteller van de app, het gezelschap mee op stap. In een wandeling door de buurt laat de app via smartphone of iPad de 18 fragmenten horen op plekken waar het verhaal zich afspeelt. Een mooie manier om de geschiedenis van de buurt te ontdekken.

Ga hier naar de literaire app en beluister de fragmenten.
Lees hier een verslag van de website Oost Online.

Ga naar Lancering literaire app